Els van der Glas

logo II

Adres: Vanghout 21
           9422 MG  Smilde
Telefoon: (06) 15 50 10 64
Email: e.vander.glas@kpnplanet.nl
Website: www.elsvanderglas.nl

Wegens persoonlijke omstandigheden zal atelier Els van der Glas gesloten zijn.
Haar beelden zijn te bezoeken via www.elsvanderglas.nl of in de galerie De Drentse Aa te Ballo.

Al op jonge leeftijd  raakte ik gefascineerd door bronzen beelden, ongetwijfeld ingegeven door mijn liefde voor dieren. Zo ook in Artis waar niet alleen de levende have, maar ook de in brons en steen uitgevoerde dieren  enorme indruk op mij maakten. Excursies via school naar o.a. Middelheim bevestigden deze voorliefde en zetten mij aan tot het zelf gaan boetseren……En zo  verschenen de eerste merries met veulens, uitgevoerd in zelfbakkende rode klei……..Onbeholpen, van elke techniek gespeende beeldjes maar een passie was geboren…….

Mijn ouders waren musici, een kunstzinnige opleiding lag voor de hand. Toch vormden praktische redenen de grondslag van een werkzaam leven in de hulpverlening. Als uitlaatklep ben ik blijven boetseren en had het geluk goede leermeesters te ontmoeten. Eric Boot wil ik met name noemen. Op bijna academische wijze leerde hij mij de ambachtelijke aspecten van het modelleren, werken naar model, het maken van mallen en het gieten in aluminiumcement. Het goed leren ‘kijken’ vormde immer het hoofdbestanddeel van zijn lessen….

Liefde voor het dier – in het bijzonder het paard- is nog steeds mijn voornaamste drijfveer; steeds weer vind ik een aanleiding om mij te laten inspireren door hun schoonheid, kracht of kwetsbaarheid.

Bij elk beeld, hoe klein ook ben ik op zoek naar de bevestiging van mijn handschrift, voer ik de strijd tussen af- en onaf, maar ben ik vooral op zoek  naar die expressie  die het verbeelde recht doet. Alhoewel ik realistisch werk, is de toets van mijn werk bijna intuïtief waardoor mijn beelden een levendige uitstraling mee krijgen.

Na bijna 25 jaar professioneel werken in  Boornbergum,  woon en werk ik nu in het mooie Smilde . Naast vrij werk, werk ik ook in  opdracht.