Terugblik

2017 was het jaar van het 15 jarig jubileum van de Stichting Kunst en Cultuur 4 daagse. Dit 3e lustrum werd gevierd met Kunstmanifestatie 15, een groot evenement in het schoolgebouw de Aventurijn in Smilde. Een 10 dagen durende manifestatie met lezingen, demonstraties, workshops en een expositie genaamd:  Het labyrint van Aventurijn. 16 professionele beeldend kunstenaars uit Midden-Drenthe zorgden voor een grote verscheidenheid aan stijlen, onderwerpen en benaderingen.  Dwalend door lokalen, gangen en andere ruimtes vond men o.a. gevoelige, kleine studies naar de natuur tot meters grote abstracte schilderijen.

Het 2e lustrum werd gevierd met de uitgave van het boekje:  Het landschap van Midden-Drenthe als inspiratiebron, naar een idee van Marijke van der Meij en Wia Stegeman.

Het 1e lustrum werd gevierd met een expositie in het Gemeentehuis in Beilen met als thema: De Taal van het Landschap. De gemeente kreeg een toepasselijk, door Colin de Rover ontworpen standaard, met een boek waarin alle deelnemende kunstenaars werden vermeld.

En het begon allemaal in 2002 toen de gemeenten Smilde, Westerbork en Beilen werden samengevoegd tot de gemeente Midden-Drenthe. Drie kunstenaars uit Westerbork, Toon Wegner, Gerke de Vries en Jan Bos namen contact op met Tine Mersmann uit Smilde om hun kunstactiviteiten in Westerbork uit te breiden naar de hele nieuwe gemeente. Ondersteund door Sjouke Dekker van de Culturele Raad vond in 2003 de eerste Kunst Cultuur4daagse plaats, met een atelierroute, muziek, en workshops. Later kwamen er kunstenaars bij die een stempel drukten op de atelierroute: bijvoorbeeld Joan Bruggink, Edith Benedictus en de dichtersavond georganiseerd door Ton Peters.