Rien Broekhuijsen 2019

De Reis Van De Landman (inleiding)

“Ziet u het leven ook als een Reis?”
Het was de inleidende zin van een personeelsadvertentie die mijn aandacht trok.
Ik zie het leven meer als een zwerftocht. Ik plan geen bezienswaardigheden. Ik reserveer mijn maaltijden en slaapplaatsen niet vooraf. Ik laat me verrassen door wat op mijn weg komt.
Als je het over een reis hebt, denk ik altijd aan iets met een vooraf gepland einde,
een oplossing voor de vragen die onderweg worden opgeroepen.
Het einde van de reis is dan het thuiskomen. Alles valt weer op zijn plek. De problemen zijn opgelost, het gevaar getrotseerd en geweken.

Het mooie van reizen is dat je een vreemdeling wordt. Je bent niet “thuis”. Dit geeft aanleiding na te denken over hoe je over vreemdelingen denkt en hoe je het ervaart om zelf ”vreemdeling in den vreemde” te zijn. Is de onbekende omgeving gastvrij en uitnodigend of juist gesloten en bedreigend?
Blijven de hekken gesloten of gaan ze juist open?
Soms staan we voor een hek en mogen niet verder, of juist achter een hek en kunnen we niet naar de andere kant.
Dat wat we niet willen en waar we bang voor zijn, houden we achter een hek of zetten we achter een hek, achter slot en grendel.
Maar ook wat we willen beschermen houden we binnen de hekken.
Het kind achter de poort op het erf, de schapen achter het wolvenhek, de koeien achter de draad. Binnen de hekken zijn ze veilig.

Beeldend kunstenaar Rien Broekhuijsen (1959 ’s Gravenhage) maakt assemblages en installaties.
Ik ben opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie en de Nieuwe Akademie Utrecht.
Mijn projecten worden niet gemaakt voor de eeuwigheid maar spelen hun rol op een specifiek moment op een specifieke plaats. Voor het project Visie op Vrijheid maakte ik “De Reis Van De Landman” waarin ik mij verwonder over de loop van mijn leven, in een deel van het Mantingerzand waar ik vaak op een mooie avond nog graag een rondje wandel. Het project is 15 september 2019 geopend en is te bezoeken tot en met 15 februari 2020.

www.rienbroekhuijsen.nl