Colin de Rover


Colin de Rover
Coehoorn 4,
9441 TE ORVELTE
www.colinderover.nl

Kanaalgravers
In 2019 heb ik tekeningen en ruimtelijk werk gemaakt over het Oranjekanaal.
In 1853 (100 jaar voor mijn geboortejaar) begon het graafwerk door ruim 400 kanaalgravers. Kanaalgravers kwamen uit de verre omtrek met hun kruiwagens en scheppen. In 5 jaar tijd was het grootste gedeelte van het kanaal gegraven. Echter van het oorspronkelijke plan om grote veengebieden te ontsluiten kwam niet veel terecht. Het kanaal kwam te hoog uit om de veengebieden te kunnen afwateren.
Door grootse ideeën en noeste arbeid hebben we nu een beeldbepalend waterwerk dwars door het Drentse land, vlakbij mijn atelier. Mijn werk is een eerbetoon aan die harde werkers die het kanaal hebben gegraven.

 

Colin de Rover (1953), beeldend kunstenaar, woont en werkt in Orvelte. Hij is opgeleid aan de Gerrit Rietveld academie in Amsterdam. Hij maakt ruimtelijk werk, collages en tekeningen. In Bussum staat een door hem ontworpen Rotondebeeld op de Ceintuurbaan (2000). In Hilversum heeft hij het herdenkingsmonument voor de dwangarbeiders uit de 2e Wereldoorlog gerealiseerd (1997). In 2015 werd hij geselecteerd voor de deelname aan de landelijke tentoonstelling over abstract constructivistische kunst in Gorinchem.